15 Jun
15Jun

ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟΥ

Το γαλλικό  μπιλιάρδο

Παίζεται με τρείς μπίλιες σε μπιλιάρδο 3,10 x1,55. Οι τρείς μπίλιες ορίζονται Νο1, Νο2, Νο3, με την εξής έννοια: Η Νο1 είναι πάντα αυτή η μπίλια που χτυπάμε με τη στέκα. Η Νο 2 είναι αυτή που θα χτυπήσει πρώτη η Νο1 στη διαδρομή της και Νο3 είναι αυτή που θα χτυπήσει δεύτερη η Νο1 στη διαδρομή της για να συμπληρωθεί μια καραμπόλα. Η αρχή του παιχνιδιού είναι απλή: πρέπει να κάνουμε το μεγαλύτερο αριθμό από καραμπόλες προσπαθώντας να μη κάνουμε λάθη. Το γαλλικό μπιλιάρδο παίζεται με τα παρακάτω είδη παιχνιδιού. ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΣΠΟΝΤΑ-ΤΡΙΣΠΟΝΤΕΣ-ΚΑΔΡΟ 47/2-ΚΑΔΡΟ 47/1-ΚΑΔΡΟ 71/2.


Το αμερικάνικο μπιλιάρδο

Παίζεται με τα παρακάτω είδη παιχνιδιού σε μπιλιάρδα 2,80 x1,40 τα οποία έχουν έξι τρύπες τοποθετημένες στις τέσσερις γωνίες του μπιλιάρδου και στη μέση των μεγάλων σποντών.

8BALL Στο 8BALL χρησιμοποιούνται 15 μπάλες και η λευκή. Στήνονται υπό μορφή τριγώνου με τη μπάλα Νο8 στη μέση του τριγώνου και οι υπόλοιπες μπάλες τοποθετούνται εναλλάξ (μονόχρωμη-δίχρωμη).

Οι αθλητές επιλέγουν μια ομάδα μπαλών και ξεκινάνε να τις βάζουν στις τρύπες. Μόλις κάποιος αθλητής βάλει όλες τις μπάλες της δικής του ομάδας πρέπει να βάλει και την Νο8 (μαύρη) για να κερδίσει το παιχνίδι.

9BALL Εδώ χρησιμοποιούνται  οι μπάλες από τη  Νο1 έως την Νο 9  και η λευκή και  τοποθετούνται υπό μορφή ρόμβου με τη Νο1 πρώτη και τη Νο9 στη μέση. Οι αθλητές πρέπει να βάλουν όλες τις μπάλες στις τρύπες με αριθμητική σειρά και τελευταία τη Νο 9 για να κερδίσουν. Στο  αγώνισμα  αυτό η  ιδιαιτερότητα είναι   ότι όταν κάποιος αθλητής χάσει τη μπάλα-στόχο, ο επόμενος ξεκινά από αυτήν (π.χ αν ένας αθλητής βάλει τις μπάλες Νο1,Νο2,Νο3,Νο4,Νο5 και χάσει τη Νο6,ο επόμενος ξεκινά από τηΝο6 και στη συνέχεια βάζει  τη Νο7,Νο8,και τέλος τη Νο9). Αυτό  σημαίνει ότι εάν  ένας αθλητής, βάλει και τις οκτώ μπάλες και ο άλλος βάλει  μόνο τη Νο9, κερδίζει αυτός που βάζει τη Νο9. Η Νο9 μπορεί να μπει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με συνδυασμό και ο αθλητής που θα τη  βάλει έτσι κερδίζει το παιχνίδι. Βέβαια στο συνδυασμό των κρούσεων, ο αθλητής πρέπει να κτυπήσει τη μπάλα-στόχο.


ΤΟ SNOOKER

Το snooker  είναι ένα είδος μπιλιάρδου, στο οποίο, αυτός που θα επιτύχει τους περισσότερους πόντους σε μια παρτίδα (frame) είναι ο νικητής. Ο παίκτης που πετυχαίνει πρώτος το προσυμφωνημένο όριο νικηφόρων frames είναι  ο νικητής.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.